Uvod u projektiranje stambenih zgrada Ljerka Biondić

ISBN:

Published:

96 pages


Description

Uvod u projektiranje stambenih zgrada  by  Ljerka Biondić

Uvod u projektiranje stambenih zgrada by Ljerka Biondić
| | PDF, EPUB, FB2, DjVu, talking book, mp3, ZIP | 96 pages | ISBN: | 6.72 Mb

Knjiga pod naslovom Uvod u projektiranje stambenih zgrada nije priručnik koji daje upute kako projektirati. Arhitektonsko projektiranje misaoni je proces koji se ne može naučiti ni iz kakve knjige, već zahtijeva dugotrajan napor u razradiMoreKnjiga pod naslovom Uvod u projektiranje stambenih zgrada nije priručnik koji daje upute kako projektirati. Arhitektonsko projektiranje misaoni je proces koji se ne može naučiti ni iz kakve knjige, već zahtijeva dugotrajan napor u razradi najrazličitijih zadataka. Knjiga nas uvodi u temu kako pristupiti projektnom zadatku koji se postavi pred arhitekta.

Daje nam neka opća pravila, normative, upute, elemente i dimenzije, te razjašnjava i podsjeća na neka opća saznanja iz pojedinih disciplina koje zadiru u arhitektonsko projektiranje.Dati dobar odgovor na postavljenu zadaću pretpostavlja poznavanje materije kojom se bavimo, u ovom slučaju - stanovanja.

Sve ono što se zbiva u našim prostorima življenja, obitavanja, stanovanja pokušalo se prikazati jezikom arhitekta. Svrha prostora, procesi koji se događaju unutar tih naših prostora obitavanja, potreban mobllljar i prateća infrastruktura, potrebni uporabni prostori (određeni mjerama ljudskog tijela), potrebni prostori kretanja i dodatni prostori- sve su to unutarnje odrednice formiranja stana ili kuće.Tu su, naravno, i vanjski faktori koji također određuju kako, gdje i zašto formirati kuću-stan: od klime, geografskog položaja, kulture do urbanističkih uvjeta, orijentacije, oblika zemljišta, konfiguracije terena.Rezultat rada arhitekta uvjetuje, naravno, i društveni kontekst kao i odgovarajući stupanj razvoja građevne tehnologije.Sve to, ali još i više, čimbenici su u procesu arhitektonskog projektiranja (pa i stambenih zgrada).Arhitekt sa stvaralačkim sposobnostima je istraživač, koji uvijek iznova stoji pred problemima za koje nema gotovih uzora, jer je svaki zadatak poseban.

Žele li se upoznati potrebe stambenog objekta i mogućnosti njegova rješenja, onda će slobodno stojeća individualna kuća najbolje poslužiti da se sagleda ono suštinsko u čemu se odražavaju fundamentalna pitanja stambene problematike uopće.Enter the sum

Related Archive BooksRelated Books


Comments

Comments for "Uvod u projektiranje stambenih zgrada":


roundbutteseed.com

©2010-2015 | DMCA | Contact us